Ceny potravin vyletěly vzhůru a my máme s nákupem potravin práce fůru! S chutí si přečtěte tipy, které jsem začal používat, abych ušetřil peníze za potraviny (nejen) v době pocovidové a inflace. Nezapomeňte, halíře dělají talíře!
1. Nakupujte větší balení
Jednoduché. Já mám rád rýži. Jím jí hodně a nedává smysl, abych kupoval každý týden malé balení rýže. Je lepší, když koukám 5 nebo 10 kg rýže. Cena za kilo bude nižší a já vím, že rýži spotřebuji, protože je to mňamka. Úplně stejně to dělejte u všeho ostatního s ohledem na svojí spotřebu.
2. Prodlužte trvanlivost banánů až o týden
Nedávalo by žádný smysl „dobře“ nakoupit a potom nechat všechno zkazit. Je velmi důležité hlídat si způsoby skladování jednotlivých potravin. Hlavně čerstvých – ovoce, zelenina, pečivo atd. Věděli jste, že u banánů můžete prodloužit jejich trvanlivost až o týden? Přečtěte si návod v článku, jak ušetřit peníze za banány.
3. Plánujte, plánujte, plánujte
Plán je základ úspěchu a při šetření za jídlo to platí dvojnásob. Pravidelně si plánujte jídla na týden dopředu, během nákupu dávejte do košíku položky, které skutečně potřebujete a nakupujte jen jednou týdně. Omezíte pokušení nakoupit si nějakou „mňamku“. Více o způsobech, jak ušetřit peníze za jídlo plánováním, jsem sepsal do detailu v článku na blogu.
4. Nechoďte do restaurací a rychlých občerstvení
Sic mám rád mekáču, ale už tam na hranolky neskáču. Restaurace je více než dříve luxus a rychlé občerstvení zase hnus za rádoby nízké ceny. Přesto existuje několik možností, jak ušetřit peníze za jídlo v restauraci a jako alternativu k rychlému občerstvení doporučuji domácí kuchyni. Ušetříte a ještě si pochutnáte a nezničíte zdraví.
5. Skladujte kořenovou zeleninu tzv. ve vodě
V poslední době jsem se naučil skladovat zeleninu ve vodě. Způsoby skladování se liší kus od kusu, ale zjistil jsem, jak ušetřit peníze za ředkvičky, tím, že je budu skladovat s kořeny nebo natí v kombinaci s vodou. Naopak u mrkve, ušetřím peníze podle návodu, kdy jí celou ponořím do vody a dám do lednice. Čerstvost kořenové zeleniny prodloužíte a nemusíte za pár dní znovu do obchodu nebo nedejbože zeleninu vyhodit do koše.
6. Prodlužte trvanlivost cibule na 6 měsíců
Cibule je základ skoro každého vaření. Dá se dobře skladovat ve sklepě, ale ještě lepší trik na ušetření peněz je cibuli zamrazit. Ha! Ušetříte nejen peníze, ale hodně času, protože máte cibuli nakrájenou dopředu. Postup + tajný trik, jak správně krájet cibuli, jsem sepsal v článku, jak ušetřit peníze za cibuli.
7. Borůvky až na půl roku dopředu
Borůvky jsou výborné. Ideální ingredience třeba na snídani, ale nejsou k dispozici celoročně. Peníze za borůvky ušetříte, pokud je budete správně skladovat v lednici nebo vlastnoručně nasbírané v mrazáku. Přečtěte si, jak ušetřit peníze za borůvky a prodloužit jejich trvanlivost až na 6 měsíců.
8. Nasbírejte si houby a do mrazáku s nimi
Někdo houby miluje, jiný nenávidí, ale ušetřit peníze za houby může každý. Stačí navštívit naše krásné české lesy a nasbírat si houby zdarma. V článku, jak ušetřit peníze za houby najdete i tipy, které Vám pomohou prodloužit jejich trvanlivost a pár triků.
9. Nakupujte jídlo podle ceny za jednotku
Příklad. Milovník brambor by se neměl nechat marketingově „očůrat“ nákupem 5 kg balení brambor za 29,90 Kč a raději nakoupit 10 kg balení za 49,90 Kč. Proč? U prvního balení vychází jedno kilo brambor na 5,98 Kč, u dvojnásobného balení je cena za kilo 4,99 Kč. Nákupem výhodnějšího balení jste ušetřili téměř o 20 % více! Schválně si to zkuste s toaletním papírem a nakupte podle ceny za 1 kus role. Je to hezky malým písmem na regálu, abyste to nedělali.
10. Dávejte rozmrazené pečivo znovu do mrazáku
Voňavý bochánek z kvalitního kvásku do mrazáku nepatří. Jeho trvanlivost zajistí už samotný kvásek a nejlépe vlhká utěrka v bochníku. Stále populárnější kaiserky, housky a klasické rohlíky, to už je jiný příběh. Řada housek se prodává tzv. ze zmrazeného polotovaru. Já je dávám hned po příjezdu domů do mrazáku, kde mi vydrží než si je rozehřeju v mikrovlnce nebo toustovači. Je to lepší varianta, jak ušetřit za pečivo než je nechat v igelitovém sáčku změknout a následně ztvrdnout na potravu pro ptáčky nebo zvířata.
11. Nakupte i jinde než v supermarketu
Supermarkety mají výhodu. Všechno na jednom místě. Ve většině případů snadné parkování a rostou jako houby po dešti, zejména ve městech. Proč bych měl kvůli kvalitnímu chlebu jet do malé pekárny v centru města? Nezaparkuji, budu v koloně a pravděpodobně zaplatím více peněz. To vše je pravda, nicméně čas od času se dají ušetřit peníze za jídlo i nákupem v potravinové bance, v malém obchůdku, u souseda, který má slepice, na farmářském trhu nebo v tzv. diskontních potravinách. Supermarkety spoléhají na naší lenost, nalákají nás na levnou fofolku a my odjíždíme s plným košíkem ovoce, zeleniny i masa.
12. Neplýtvejte potravinami
To je taková otřepaná fráze bez konkrétních případů. Já jsem se naučil pár věcí. Nestrouhám žampiony. Dřív jsem horní vrstvu hlavičky žampionu loupal jako cibuli. Zbytečný. To samé mrkev – nestrouhám, jen omyju a nakrájím. Nevyhazuju „černé“ banány. Psal jsem o tom v článku, jak ušetřit peníze za banány. Dají se zpracovat. Nejlépe zabráníte plýtvání správným plánováním. Mít plán je nejlepší cesta k šetření peněz za jídlo. Více o plánování v článku, jak ušetřit peníze plánováním.
13. Používejte cenové srovnávače
Na internetu existuje spoustu srovnávačů potravin. Velmi populární jsou stránky, které shromažďují informace z akčních letáků. Můžete si tam nastavit i hlídače ceny, notifikace nebo sledovat vývoj ceny konkrétní potraviny v čase. Já jsem takhle jednu chvíli sledoval plechovku tuňáka. Je zase a opět otázkou času, zda se Vám vyplatí navštívit 5 obchodů nebo nakoupíte „vše“ v jednom.
14. Vypěstujte si vlastní potraviny
Nemusíte bydlet v rodinném domě ani být majitelem rozlehlé zahrady, abyste si dopřáli domácí potraviny. Spoustu potravin a to i exotických lze pěstovat na balkóně nebo za oknem. Věděli jste, že si doma můžete vypěstovat i vlastní citróny?
15. Nekupujte (nebo méně) alkohol, sladké a pamlsky
Místo basy piváků si kupte maso, to Vám půjde do bicáků! Co si budem. Čokoládky, sušenky, pivečko, brambůrky. Nic z toho naše tělo nepotřebuje. Čím více budete schopni sladké a alkohol omezit, tím více ušetříte peněz za jídlo. Já se snažím to dělat trochu jinak. Místo sladkostí za 100 Kč si koupím za 100 Kč banány. Banán je dostatečně sladký, málo kalorický a zasytí.
16. Omezte maso, je to nejdražší položka v nákupu
Já miluju maso, ale abych ušetřil občas ho nahradím luštěninou, vajíčkem a dalšími rostlinnými bílkovinami. Nemusíte jíst maso každý den. Vážně ne. Maso je v nákupu jedna z nejdražších položek, buďte při nákupu chytří. Kupte raději celé kuře než porcované. Koukejte na cenu za kilo. Dejte si pozor na „výhodné“ akce a čas od času zaskočte k řezníkovi. Více tipů najdete v článku, jak ušetřit peníze za maso.
17. Jezte menší porce
Čistě statisticky jsme jako Češi tlustí. Co znamená, že je někdo tlustý? Pravděpodobně má vyšší zásobu tuku než je zdravé. U chlapů je to klasický milánek a u žen nejčastěji zadek/nohy. Kdo chce ušetřit peníze za jídlo, může jíst menší porce a pobývat v kalorickém deficitu, protože má „zásobu jídla na sobě“.
18. Snižte počet jídel denně
Snídaně je základ dne. Oběd musí být vydatný. Musíš si dělat svačinu na dopoledne. Potřebuješ svačinu na odpoledne. Hlavně teplou večeři. Každý z nás to snad někdy slyšel. Je to kravina. Každý je individuální. Genetika, sportování, typ zaměstnání, věk, pohlaví atd. Najděte si svou cestu, která Vám bude vyhovovat, budete se cítit plni energie a dokážete ušetřit i peníze za jídlo, díky správné strategii.
19. Změňte životní styl
Nic se nestane, dokud se to nestane. A ono se to nestane, dokud já nechci. Když chci, stane se to. Můžete přečíst dalších 10 článků, jak ušetřit za jídlo, ale pokud se nezměníte vnitřně a nepřijmete i jiný než zažitý názor. Bude Vám to k h., teda k ničemu.