Ředkvičky patří k populární sezónní zelenině, ale rychle se kazí, měknou a následně končí v koši. Možná si řeknete, že stojí „pár korun“, tak je vyhodím a koupím nové. Pozor – halíře dělají talíře!
Nakupujte ředkvičky v sezóně
Levnější je vždy nakoupit ředkvičky v obchodech v průběhu sezóny než platit za drahé, dovezené ředkvičky v zimě. Navíc jsou ty dovezené pěkně hnusný. Neušetříte a ještě si nepochutnáte.
Vypěstujte si ředkvičky doma
Ředkvičky se dají pěstovat doma. Chce to trochu snahy a lepší je, když je na jaře můžete přemístit do skleníku, pařníku nebo třeba do zimní zahrady. Pokud do toho chcete jít od semínka, nepřežeňte to s nimi. Je nutné nastudovat si správný postup, jinak to budou malí „chcípáci“ a jen spoustu listů.
Skladujte ve vodě
Já jsem se naučil používat tento trik, abych ušetřil za ředkvičky. Vydrží mi minimálně týden a nezměknou! Zkusil jsem několik způsobů, jak skladovat ve vodě:
- ukrojím nať, ale nechám kořeny, které ponořím do vody
- neukrojím nať a celý svazek ředkviček dám do vody (sklenice, miska,…)
- ukrojím nať i kořeny a do vody ponořím celé ředkvičky
Nejlepší je prostřední možnost, ale zase nešetří tolik čas. Já se zatím držím té první, kdy nechám jen kořeny, ředkvičky vydrží a navíc je mohu hned konzumovat. Je ovšem pravda, že po pár dnech ve vodě ztrácejí trochu chuť. To se nestane v případě, kdy jsou ponořené ve vodě jen kořeny a všechno ostatní je mimo vodu.
Nakupujte ředkvičky s naťí a kořeny
No a tady už jen navazuji na předchozí odstavec. Nekupujte ředkvičky v plastových krabičkách, kde už jsou ukrájené kořeny i nať. Bůhví jak dlouho už tam leží. Navíc nepoznáte z listů, jak staré jsou. No a konečně ani si doma neprodloužíte jejich trvanlivost díky vychytávce s vodou.
Další tipy najdete v článcích, jak ušetřit peníze za banány, jak ušetřit peníze za mrkev nebo navštivte rubriku Halíře dělají talíře.